השופטת א' פרוקצ'יה:
1. במסגרת חילופי תפקידים במשטרה, פרסם המשרד לביטחון פנים ביום 15.6.07, כי השר לביטחון פנים, אבי דיכטר (להלן - השר), קיבל את המלצת מפכ"ל המשטרה, רנ"צ דודי כהן (להלן - המפכ"ל), למנות את תנ"צ ניסן שחם לתפקיד סגן מפקד מחוז ירושלים (להלן - סממ"ז ירושלים). השלמת הליך המינוי מצויה בפתח, אלא שהעותרים הגישו עתירות לבית משפט זה שתכליתן לפסול את המינוי בטענה כי הוא לוקה באי-סבירות קיצונית. עיקר הטענה כנגד המינוי הוא שתנ"צ שחם אינו מתאים לתפקיד, נוכח התבטאויות קשות שהתבטא בימי העימות בין המשטרה למתנגדי ההתנתקות מגוש קטיף באירועי כפר מימון. לגישת העותרים, התבטאויות אלה של שחם מצביעות על חוסר התאמה מובנה לתפקיד המוצע, שהוא תפקיד פיקודי מורכב במיוחד, המצריך רגישות, מתינות והבנה אנושית בהתמודדות עם בעיותיה של ירושלים, על מגזריה השונים ומורכבותה החברתית. העתירות מבקשות כי בית המשפט יתערב בהחלטת המינוי ויבטלה.
עובדות ורקע
2. כעולה מתשובת המדינה ומתצהיר המפכ"ל המצורף לה, בקיץ 2005, בתקופת התנתקות ישראל מגוש קטיף, צורף תנ"צ שחם למפקדה המשולבת המיוחדת של המשטרה וצה"ל, עליה הוטל ליישם את החלטת הממשלה בדבר יציאת ישראל מחבל עזה ופינוי ישובי גוש קטיף. במסגרת זו, הופקד תנ"צ שחם על אחת הגזרות החיצוניות באיזור, כאשר משימת הכוח שהוא הופקד עליו היתה למנוע התחברות של מפגינים ממתנגדי ההתנתקות שהגיעו באלפיהם מכל קצווי הארץ, עם מתיישבי גוש קטיף, כדי לתת להם תגבור וגיבוי במחאתם נגד הפינוי.
ביום 18.7.05 יצא ציבור, שמנה כמה עשרות אלפים ממתנגדי ההתנתקות, מנתיבות למחסום כיסופים. בלילה הגיעו הצועדים לאיזור כפר מימון, ושם נחסמו בידי אלפי חיילים ושוטרים שהוצבו במקום. באיזור התקבצו כ-30,000 אזרחים וכ-20,000 חיילים ושוטרים. אנשי הכוח כיתרו את המפגינים, ומשימתם היתה למנוע את פריצת מעגל הכוח שהוקם, שאילו התרחשה, היתה מאפשרת את זרימתם של המפגינים באלפיהם לעבר גוש קטיף. התרחשות כזו היתה עלולה לחבל באופן חמור בהיערכות הכוחות לביצוע הפינוי מחבל עזה, ואף לסכל את מדיניות הממשלה בנושא זה, שאילו אירעה, היתה מהווה פגיעה קשה בשלטון החוק בישראל.
ביום 20.7.05, בעוד הכוח מכתר את האזרחים בכפר, הגיע מידע מודיעיני לגורמי הביטחון לפיו, בכוונת חלק מהמפגינים בכפר מימון לפרוץ תוך זמן קצר את גדרות הישוב באמצעים שהוכנו לשם כך, ולהמשיך בצעידתם לעבר גוש קטיף. בשל הימצאות מספר כה רב של מפגינים וכוחות בטחון במיתחם שטח קטן, היה קושי בקיום תקשורת במכשירי טלפון ניידים, וכדי לקדם תרחיש אפשרי של פריצת גדרות הכוח, תידרך תנ"צ שחם את הכוחות הכפופים לפיקודו, כיצד לנהוג אם חלילה יתממש האיום ממנו חששו, שנראה אז קרוב וממשי.
בין היתר, תידרך תנ"צ שחם את מפקד מג"ב דרום, רוני אוחנה, בשיחה אישית ביניהם, ובלא משתתפים אחרים. במסגרת תדרוך זה אמר את הדברים הבאים, אשר נקלטו על-ידי אנשי תקשורת שהיו נוכחים במקום:
"זינזנות, שיהיה מעצרים, כפרה, אני רוצה מעצרים. אני רוצה מעצרים, ואני אומר לך כבר, תשתמש במכת"ז (מיכליות להתזת מים ולפיזור מפגינים - א.פ). תפעיל מכת"ז, חרא עליהם, שישרפו, אל תעשה חשבון, תפעיל מכת"ז, תגיד דיברתי עם ניסו, ניסו נתן לי אישור מראש...
קודם כל בוא נגיד לפרוטוקול: מכת"ז תפעיל, ותפעיל אלות, ותיתן להם מכות בפלג גוף תחתון קודם כל זה לפרוטוקול. ותיכנס פנימה בסדר? ... מלא עצורים כולל שימוש בכוח, באמצעים, לא אלפ"ה, אלות, אלות, פלג גוף תחתון אם צריך...
אני אגלה לך סוד, אני אגלה לך סוד, הם מאמינים שזה יגמר אורי ואלה, הם הבטיחו שזה יגמר. תשמע לניסו אנחנו נאכל פה חלות של שבת, כפרה עליך, תשמע לניסו, תשמע לי, אתה יודע שאני מומחה לחרדים האלה, לכן אני אומר לך מעצרים. לכן תשמע לניסו, לכן אני אומר לך מעצרים. תפורר את הסיפור הזה. לכן אני אומר לך תיכנס בפנים. אורי (בר-לב, ממ"ז דרום - א.פ) והאלוף נלחצו, אמרתי להם להיכנס בפנים. אמר לי האלוף 'ניסו רגע, לאט לאט'.
אני לא איזה זונה שפותחת את הרגליים שמחכה שיבואו אלי ככה. אני יש לי תשלום עבור זה שאני פותח את הרגליים. אמרתי לו יש לי תשלום בשביל לפתוח את הרגליים. אתה חושב שאני בלי כסף פותח את הרגליים? לא פותח את הרגליים. אני אזיין את האמ-אמא שלהם.
עכשיו אתה יודע, תגיד לחברה שלך מדוד, אתה מוודא מדוד, לא סתם להרביץ. אני אמרתי לך את הדברים בשביל לחסוך ממך את האישורים".
כעולה מתצהיר המפכ"ל ומנסיבות האירוע, המסר שביקש תנ"צ שחם להעביר לכוחות היה כי, כלשונו, "אם יתרחש החמור מכל, יש לפעול בנחישות, ואם יתדרדרו הדברים לכדי שימוש בכוח, דבר אשר בנסיבות הענין לא נראה מופרך, הרי שיש להשתמש באלות אך לעבר פלג גוף תחתון בלבד".
בפועל, לא נעשה שימוש כלשהו באלימות כנגד אזרחים בכפר מימון, ורוב המפגינים שלקחו חלק באירוע חזרו לבתיהם.
3. מיד לאחר פרסומם של הדברים הקשים שנשמעו מפי תנ"צ שחם, הוא לקח אחריות מלאה על דבריו, והביע חרטה מלאה על השמעתם. דברי ההתנצלות וההסבר למה שאירע מצאו את ביטויים גם בשידור בערוץ 10 בתכנית "האולפן המרכזי" ביום 22.7.05:
"גלעד עדין: בתגובה, מסר לנו הערב תת ניצב ניסו שחם: הדברים אכן נאמרו, הם התייחסו אך ורק לאותם חריגים שאיימו להתפרץ בכוח ולפגוע בשלטון החוק ובשוטרים. צריך לבחון את הדברים במבחן התוצאה, אומר שחם, אני וכל אנשי כוחות הביטחון שפעלו בשטח היינו סובלניים ביותר. צר לי על ההתבטאות החריגה שנאמרה בנסיבות קשות, זה איננו סגנוני".
4. דבריו הקשים של תנ"צ שחם הביאו להחלטת מפקדיו לבטל את שילובו בתפקיד כלשהו במפקדת ההתנתקות, והוא חדל מכל פעילות במסגרת מבצע זה, וחזר באופן מיידי לתפקידו הקודם במחוז הדרום. במקביל לכך, עניינו הועבר למחלקת המשמעת במטה הארצי, שם הוחלט להעמידו לדין משמעתי בהאשמות של נקיטת לשון גסה והתנהגות שאינה הולמת שוטר, ואשר יש בה כדי לפגוע בתדמית המשטרה. תוך ימים ספורים התקיים משפט משמעתי לתנ"צ שחם בפני מפכ"ל המשטרה, ולאחר שהודה בהאשמות שיוחסו לו, נגזר עליו עונש של נזיפה חמורה וקנס בשיעור של 6 ימי עבודה.
טיעוני הצדדים
טענות העותרים